Składniki:
- 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru
- 4 jajka
- 1/3 szklanki oleju
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki wody + 350 ml
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ok 30 dag rabarbaru
- opakowanie galaretki cytrynowej
Sposób przygotowania:
Ucieramy żółtka z cukrem, po czym dodajemy cukier, mąkę, sodę i proszek do pieczenia oraz olej i mleko. Wszystko mieszamy, dodając na koniec ubitą pianę z białek. Wykładamy na blaszkę posypując ok 1/2 porcji rabarbaru. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do ok 180 stopni ok 50 minut.
Resztę rabarbaru gotujemy w 1/2 szklanki wody i po wystygnięciu miksujemy. Rozpuszczamy galaretkę w 350 ml gorącej wody, którą po wstępnym ostygnięciu mieszamy ze zmiksowanym rabarbarem. Wstawiamy masę do lodówki i w momencie, gdy zaczyna tężeć wylewamy na wystudzone ciasto. Całość chłodzimy w lodówce do całkowitego stężenia masy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, że zechciałeś być moim gościem. Proszę zostaw po sobie ślad.
Thank you you want to be my guest. Please post a comment.