czwartek, 19 maja 2016

Ciasto (podwójnie) rabarbarowe

Zbliża się czas pierwszych ciast z tegorocznym rabarbarem, to i ja dorzucę swój pomysł na pyszne ciasto. Ciasto jest super proste i szybkie w wykonaniu, szczególnie, gdy zrezygnujemy z galaretki.




Składniki:

  • 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 4 jajka
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki wody + 350 ml
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ok 30 dag rabarbaru
  • opakowanie galaretki cytrynowej

Sposób przygotowania:
Ucieramy żółtka z cukrem, po czym dodajemy cukier, mąkę, sodę i proszek do pieczenia oraz olej i mleko. Wszystko mieszamy, dodając na koniec ubitą pianę z białek. Wykładamy na blaszkę posypując ok 1/2 porcji rabarbaru. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do ok 180 stopni ok 50 minut.
Resztę rabarbaru gotujemy w 1/2 szklanki wody i po wystygnięciu miksujemy. Rozpuszczamy galaretkę w 350 ml  gorącej wody,  którą po wstępnym ostygnięciu mieszamy ze zmiksowanym rabarbarem. Wstawiamy masę do lodówki i w momencie, gdy zaczyna tężeć wylewamy na wystudzone ciasto. Całość chłodzimy w lodówce do całkowitego stężenia masy.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, że zechciałeś być moim gościem. Proszę zostaw po sobie ślad.
Thank you you want to be my guest. Please post a comment.