wtorek, 8 listopada 2016

Tarta z gruszką

Ciekawość... i lenistwo prowadzą do całkiem smakowitych odkryć. Może to nie jest skomplikowana tarta, ale na pewno szybka i smaczna.



Składniki:

  • 1 i 1/2 szklanki mąki 
  • 1/2  szklanki cukru+1/3 szklanki do bezy
  • 1/2 kostki masła
  • 2  jajka
  • łyżka śmietany/kefiru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • budyń czekoladowy
  • 2 szklanki mleka
  • 2-3 gruszki

Sposób przygotowania
Z mąki, cukru, masła, kefiru i żółtek oraz proszku do pieczenia  zagniatamy kruche ciasto. Odstawiamy na co najmniej godzinę do lodówki  i układamy na dnie tortownicy/blaszki, Formując wysoki brzeg. Wykładamy umyte wcześniej i pokrojone w ósemki gruszki. Gotujemy budyń  i wylewamy jeszcze gorący na przygotowany wcześniej spód z owocami. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 40 minut.
Smacznego



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, że zechciałeś być moim gościem. Proszę zostaw po sobie ślad.
Thank you you want to be my guest. Please post a comment.