Składniki
- 2 szklanki mąki
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- 5 jajek
- 1/2 kostki masła
- 1/2 szklanki mleka
- 4 łyżki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 duże gruszki + sok z cytryny do skropienia
Obieramy gruszki i kroimy na ósemki, a na koniec skrapiamy sokiem z cytryny, żeby nie ściemniały.
Masło, cukier, kakao i mleko wkładamy do rondelka i podgrzewamy na małym ogniu. Mieszamy, aż powstanie gładka masa. Odkładamy pół szklanki na polewę. Do pozostałej masy dodajemy żółtka, mąkę, proszek do pieczenia i pianę z białek.Przekładamy ciasto do formy i układamy na nim gruszki. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temp. 180 st. Celsjusza około 1 godziny. Ostudzone ciasto polewamy pozostawioną polewą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, że zechciałeś być moim gościem. Proszę zostaw po sobie ślad.
Thank you you want to be my guest. Please post a comment.