piątek, 17 kwietnia 2015

Najprostsza surówka

U nas ciągle wiosennie i kreatywnie z dzieciakami, więc pozostając w temacie surówka, w sam raz na wiosnę. Najszybsza, prosta, ekonomiczna i do tego pyszna...  surówka z kapusty pekińskiej. Czego więcej nam potrzeba?


Składniki
  • 1/2 kapusty pekińskiej
  • 2-3 łyżki kefiru / 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • sok z połowy cytryny
  • odrobina soli i ew. cukru do smaku

Sposób przygotowania
Umytą kapustę pekińską siekamy w paseczki.  Dodajemy kefir/oliwę, kukurydzę, sok z cytryny, a na koniec doprawiamy solą i w razie potrzeby dosładzamy i wszystko intensywnie mieszamy. Odstawiamy wszystko na kilka minut, żeby całość się trochę przegryzła (ale nie za długo, bo kapusta zwiędnie, zwłaszcza w czasie upałów). Gotowe. Podawać jako dodatek do dania głównego.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, że zechciałeś być moim gościem. Proszę zostaw po sobie ślad.
Thank you you want to be my guest. Please post a comment.