piątek, 24 marca 2017

Ciasto orzechowo-jabłkowe pani Zosi

Dano nic się tutaj nie pojawiło, co nie znaczy, że nic ciekawego w kuchni się nie działo. Jednak warunki nie sprzyjały robieniu ładnych zdjęć, a jak wiemy, to jemy również oczami... Zważywszy, że najmłodsza córcia jest zazdrosna o czas mamy, a ze starszymi robimy mnóstwo ciekawych i wymagających czasu rzeczy, to niełatwo o poprawę sytuacji. Ale dzisiaj daliśmy radę.

Pyszne ciasto, które wszędzie znajduje uznanie. A do tego najprostsze w wykonaniu.



Składniki (tradycyjna duża blaszka):

  • 11 średnich jabłek lub 8 dużych (dość orientacyjnie)
  • 1,5 szklanki cukru (i tak jest bardzo słodkie)
  • 2 szklanki mielonych orzechów włoskich
  • 3 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki oleju
  • 5 jajek
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, sody i cukru waniliowego

Przygotowanie
Jabłka myjemy, obieramy, wykrawamy gniazda nasienne i kroimy w ok 2 cm-ową kostkę. Dodajemy pozostałe składniki, mieszamy, wykładamy na wysmarowaną blaszkę i pieczemy ok godziny w temp. 180-200 stopni Celsjusza. Ciasto po upieczeniu nie jest wysokie, ale za to na pewno nie musimy się martwić o dopieczenie.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, że zechciałeś być moim gościem. Proszę zostaw po sobie ślad.
Thank you you want to be my guest. Please post a comment.