Pyszne ciasto, które wszędzie znajduje uznanie. A do tego najprostsze w wykonaniu.
Składniki (tradycyjna duża blaszka):
- 11 średnich jabłek lub 8 dużych (dość orientacyjnie)
- 1,5 szklanki cukru (i tak jest bardzo słodkie)
- 2 szklanki mielonych orzechów włoskich
- 3 szklanki mąki
- 1/2 szklanki oleju
- 5 jajek
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, sody i cukru waniliowego
Przygotowanie
Jabłka myjemy, obieramy, wykrawamy gniazda nasienne i kroimy w ok 2 cm-ową kostkę. Dodajemy pozostałe składniki, mieszamy, wykładamy na wysmarowaną blaszkę i pieczemy ok godziny w temp. 180-200 stopni Celsjusza. Ciasto po upieczeniu nie jest wysokie, ale za to na pewno nie musimy się martwić o dopieczenie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, że zechciałeś być moim gościem. Proszę zostaw po sobie ślad.
Thank you you want to be my guest. Please post a comment.