piątek, 5 lutego 2016

Wiedeńska zebra - klasyka z nutą ekstrawagancji

Kocham serniki i za każdym razem staram się zmodyfikować klasyczne przepisy, żeby w kuchni powiało świeżością...



Składniki:
  • 1000 g półtłustego lub tłustego sera (lepiej tłustego, ale jak się ne ma co się lubi...) -  zmielonego przynajmniej dwukrotnie 
  • 5 jajek
  • 100 g masła
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej lub opakowanie budyniu waniliowego
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka kaszy manny
  •  3/4 szklanki cukru 
  • 3 łyżki ciemnego kakao 

Sposób przygotowania
Ubijamy jaja na puszystą masę z cukrem, dodajemy miękkie masło i po trochu sera. Do gotowej masy dodajemy mąki i kaszę mannę, delikatnie mieszamy. Całość dzielimy na dwie części, dodając do jednej z nich kakao; mieszamy. Wykładamy na tortownicę naprzemiennie po łyżce każdej masy. Pieczemy w piekarniku w temp. ok 180 st. C około 75-80 minut.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, że zechciałeś być moim gościem. Proszę zostaw po sobie ślad.
Thank you you want to be my guest. Please post a comment.