Składniki (podaję wg oryginalnego przepisu znalezionego gdzieś w domu):
- 1 l wody
- 10- 15 dag boczku wędzonego
- 10 dag kiełbasy
- 150 ml śmietany (ja używam tylko kefiru)
- 3 dag mąki
- 800 ml kefiru lub zsiadłego mleka
- 1- 2 jajka ugotowane ma twardo
- 5 dag chrzanu (tartego)
- sól, pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
Ewentualna wariacja, którą ja stosuję w domu: kroję ziemniaki w kostkę i dodaję do wody razem z boczkiem i kiełbaską. Gotuję do miękkości, a potem jak w przepisie. Może nie do końca barszcz jest wtedy góralski, ale na pewno pyszny. Można też ugotować ziemniaczki oddzielnie i podać tak, jak pokazałam na zdjęciu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, że zechciałeś być moim gościem. Proszę zostaw po sobie ślad.
Thank you you want to be my guest. Please post a comment.